Zatímco v případě Sazky jsou cíle hry celkem jasné (neobvyklá forma privatizace), tak dění v největší komerční stanici TV Nova je o poznání složitější. Nechat si totiž odejít (oficiální verze) obchodního ředitele, který přináší z trhu maximum možného, je opravdu nezvyklé. Ne snad, že by všechny změny na pozici lidí odpovědných za prodej reklamy v TV Nova byly klidné, ale tato změna je zajímavá především díky kontextu, ve kterém se děje.
Přišla totiž poté, co TV Nova nabídla prostřednictvím tiskové zprávy (snad vůbec poprvé ve své historii) výprodej svého reklamního času, kde se cenou srovnala na úroveň minoritních televizních kanálů. Umím si představit, že to je věc, jež pro každého obchodního ředitele lídra trhu musí být noční můrou.
Spolu s odchodem dalších lidí z této stanice to vypadá, že Adrian Sarbu (zástupce a jednatel CME) se rozhodl pro hodně riskantní cestu. Podobně jako v případě Sazky je však i zde klíčovou otázkou především to, kam má tato cesta vést.Nezvykle rychlá obměna manažerů, tlak na co nejlevnější programovou strukturu, nestabilní programové schéma naznačuje, že v TV Nova se dnes hraje něco zcela jiného. Ostatně není ani žádné tajemství, že Sarbu na TV Nova převedl i své některé projekty, které mu také úplně nevyšly.
V nezáviděníhodné situaci se ocitl nově jmenovaný obchodní ředitel Matěj Ribanský, který má nahradit odcházejícího Jana Řeháka. Vedle odvážných finančních cílů totiž bude muset vrátit zadavatelům i důvěru, kterou Nova nyní ztrácí ve velkém stylu.Ostatně z výzkumu spokojenosti obchodních zákazníků (rozuměj zadavatelů reklamy), který zadal Marketing&Media ve spolupráci s AT Media u Millward Brown, jasně vyplynulo, že TV Nova patří mezi ty méně oblíbené obchodní partnery (výjimkou nebyla hodnocení jako arogantní, dominantní, silové vyjednávání...).
Do karet však současné dění v TV Nova hraje nejen televizi Prima a dalším televizním kanálům, ale i všem dalším na mediálním trhu. V mediální branži se říká, že pokud ztratíte pověst lídra (nefér je, že skoro vůbec nesouvisí s vašimi skutečnými výkony), tak to trvá minimálně dva roky, než se vnímání vaší značky u zadavatelů vylepší.
A Nova v poslední době opravdu pár přešlapů udělala (od turecké telenovely až po nesplněné sliby ohledně pozice této skupiny na internetu), takže již pomalu nastává čas na krizovou a posléze imageovou komunikaci. Bude zajímavé sledovat, kdy si tato stanice uvědomí, jak moc riskuje u zadavatelů, a rozhodne se to napravit.